Wil jij in de luchtvaart werken? Hier zijn 4 tips!

Wil jij later net zoals mij, mijn collega’tje en ex mede student Florence en natuurlijk zoals vele anderen ook in de luchtvaart werken? Dan moet je dit zeker lezen!

Ik werk nu alweer 8 maanden bij KLM op de grond, en ik heb het enorm naar m’n zin. Ik ben net afgestudeerd, en ik weet dat de nieuwe laatste jaars studenten hard aan het solliciteren zijn voor hun eindstage, dit blog is dus ook speciaal voor een gedeelte voor jullie. Maar natuurlijk ook voor vele alle andere die al sinds kleins af aan stewardess willen worden. Soms zijn er momenten… Passagiers, tijdsnood, werkzaamheden, alles erop en eraan. Ik dit blog zal je 4 tips geven hoe jij het best voorbereid ben voor een baan in de luchtvaart! Lees je mee?

1 Het sollicitatie gesprek

Laten we beginnen bij het begin: het sollicitatiegesprek. Iets waar iedereen altijd wel een beetje bang voor is. Toen ik laatst mijn sollicitatiegesprek had, was het enige wat ik kon denken: ‘als dit mis gaat deem, dan is je toekomst gewoon naar de klote…’ Bullshit, je bent jong dus je hebt tijd zat. Maar toch, je wilt dit zo graag en het is zo vervelend als het niet in een keer lukt, maar hé, daarvoor ga ik je nu de drie beste tips voor geven!

Blijf altijd jezelf! Recruiters merken het direct als je je anders voor doet

Bereid je goed voor, en zorg dat je de belangrijkste dingen van het bedrijf kent

Zorg ervoor dat je je sterke punten en je ontwikkelpunten goed voorbereid en hier voorbeelden van hebt

Zo’n sollicitatiegesprek kan ervoor jezelf best heftig aan toe gaan. Zorg dat je alles goed op een rijtje hebt, en je beste kant van jezelf laat zien! En mocht het toch nog niet lukken in één keer, niet getreurd! Er zijn nog zoveel andere leuke airlines waar je dan ook te werk kan gaan, en anders probeer je het volgend jaar gewoon nog een keer! Het is even balen, maar koppie op hé.

2 Belangrijke eigenschappen

Een baan in de luchtvaart kan enorm fysiek zijn. Het is onregelmatig werk en je bent vaak lang van huis, vooral vliegend, maar soms ook op de grond, en dat vooral omdat ikzelf elke dag vanuit Rotterdam helemaal naar Schiphol moet reizen. Als je dichterbij woont valt het natuurlijk een stuk minder mee hoe vaak je van huis bent. Maar hier moet je natuurlijk wel tegen kunnen. Maar wat zijn dan de belangrijkste eigenschappen? Hier komen ze:

Klantvriendelijk en servicegericht: bij KLM gaat het hier natuurlijk bijna alleen maar om, want service is nou eenmaal alles. Probeer dit voor jezelf ook een prio te maken en dan kan je nooit zeggen dat iets jou schuld geweest is!

Goede stressbestendigheid: denk maar eens aan een vlucht waar je nog maar 10 minuten voor hebt… Je moet nog zoveel doen. Je moet aan boord om de 3 missing passagiers te checken, je moet de brug er nog af halen en je moet de pil: oftewel passenger list voor de purser, nog uit printen… Oh oh, dit wordt krap! Gelukkig sta je hier niet alleen voor en heb je een geweldig team aan de gate waar je dit samen mee doet. Voor jouzelf is de druk net wat minder dan voor de Gate Agent, maar je voelt het sfeertje wel hangen! Wees hier dus ook goed in!

Wat geduld is ook van groot belang: denk ook maar eens aan passagiers die net een halfuur in de rij hebben gestaan en dan voor je neus komen en zich opeens bedenken: ‘ooooh heb ik hier dan m’n boardingpas en paspoort nodig!?’ Ja, ach waar staan we anders voor in de rij hè! Nou, daar gaan ze hoor, die koffer gaat open. Schoenen, souvenirs en een bonk kaas, alles gaat eruit. En je ziet de andere passagiers in de rij maar naar jou kijken… Ja hoor, daar is die dan! Het paspoort! Maar euh, waar is de boardingpass? Oh oh oh… Koffer gaat weer dicht en de passagiers kijken je nog steeds aan hoor, maar niet meer zo vrolijk… ‘Mevrouw u mag even naar mijn collega, dan kan zij u handmatig boarden en u een nieuwe boardingpass geven.’ En probeer tegelijkertijd maar niet geïrriteerd over te komen! Ja, geduld moet je hebben. Vriendelijkheid ook natuurlijk. Dit is natuurlijk niet echt iets wat je zou doen hoor. Ik zou zeggen: ‘mevrouw dat mag u even buiten de lijnen doen, zodat ik de andere passagiers kan helpen.’ Was maar een voorbeeldje hè, maar onthoud hem goed!

Last but not least, voor jezelf op komen: geloof het of niet, maar het komt vaker voor dan je denkt. Passagiers die denken dat ze jou even onder de grond kennen douwen. Nou dacht het niet. Hoe onzeker je ook bent en hoe vervelend iets ook over komt, laat zien dat jij de baas bent. Natuurlijk wel met respect naar passagier, en laat daarom altijd je grenzen zien. Jij bent er niet van gediend als een passagier jouw handen weg slaat en de koffer uit je handen mee trekt omdat je deze wilt labelen voor in het ruim. Helaas meneer, het is kiezen of kabelen. De koffer in het ruim of u gaat niet mee, It’s your choice! Dat geldt natuurlijk ook als een passagier je uitscheldt omdat de vlucht al gesloten is, of als de passagier te dronken is. Gewoon voor jezelf op komen, want daarom ben jij daar en jij kant dit. Hier ben je voor gemaakt!

3 Ken je talen

Talen is iets wat heel belangrijk is. Maar dat weet je natuurlijk al. Je komt terecht in een internationale wereld, passagiers van over de hele wereld. Het draait niet alleen om Nederlands en Engels, en al helemaal niet bij een maatschappij als KLM met partners zoals Air France bijvoorbeeld. Er zijn zoveel passagiers die geen Engels spreken en alleen maar Duits, Spaans of Frans, daarvoor ben ik nu ook een online Frans cursus aan het volgen, dus eens zien hoe dat gaat uitpakken ;P. Gelukkig heb ik Duits op de middelbare school gehad en Spaans op het MBO dus kan ik deze passagiers wel verstaan. De wegwijzen gaat ook prima, en dit is eigenlijk waar het voornamelijk om gaat. Als jij de passagier verstaat, kan je er met gemak uitkomen. Wat handen en voeten gebaar en wat Engels en de passagier weet echt wel wat je bedoeld! Als je de basiswoorden maar ken, dan kom je er echt wel uit! Zoek dit ook gewoon eens voor jezelf op, en je zal versteld staan!

4 Weet wat je doet

Natuurlijk leer je alle werkzaamheden tijdens de training die je van de Airline krijgt. Maar daarnaast is het belangrijk dat je dit natuurlijk goed onthoudt. Maar ook dat je de weg weet, op Schiphol bijvoorbeeld. Dat je een passagier niet naar de G-pier stuurt terwijl hij/zij op de E-pier moet zijn. Kan die weer 20 minuten teruglopen ;P Daarnaast is het natuurlijk voor jezelf ook heel fijn. Ik word er altijd enorm vrolijk van als ik een passagier weer vrolijk weg zie lopen. Als ik ze goed geholpen heb, als ik een leuk gesprekje gehad heb, ga zo maar door. Maak het daarom voor jezelf ook gewoon leuk. Zowel met de passagiers, als met je collega’s! Ik heb daarom ook altijd enorm veel zin om weer aan het werk te gaan en representatief voor de dag te komen in m’n blauwe uniform! Maar ik denk dat ik niet de enige ben die dit heeft met een passie voor luchtvaart!

Voornamelijk TIP 2 is heel belangrijk. Dit zijn dingen waar je elke dag weer mee te maken krijg. En zo zie je ook dat het er best pittig aan toe kan gaan. Hier kan ik misschien in een andere blog nog wel iets uitgebreider over praten, mochten jullie dat willen. Laat daar even een reactie voor achter!

In m’n volgende blog zal ik iets uitgebreider schrijven hoe je jezelf het beste kan verkopen tijdens een sollicitatiegesprek! Wil je hiervan op de hoogte blijven? Meld je dan aan de rechter kant van deze pagina op een laptop, of scrol naar beneden op een tablet/telefoon om je aan te melden voor nieuwe blogposts per e-mail te ontvangen! Vergeet me natuurlijk ook niet te volgen op instagram om van alles up-to-date te blijven!

See you soooooon

Liefs, Demi Bonita

2 Reacties

 1. Josephine
  oktober 18, 2018 / 7:53 am

  Wat een handige tips! Ik kijk uit naar de volgende blog! Bedankt!

  • demibonitax
   Auteur
   oktober 18, 2018 / 7:54 am

   Awhh super! Dankjewel?

Geef een reactie

Booking.com
Abonneer nu!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe blogposts