Werken als Grondstewardess: zo ben je goed voorbereid voor je sollicitatie

In mijn vorige blog schreef ik wat tips hoe je het best voor de dag kan komen tijdens een baan in de Luchtvaart. Vandaag ga ik nog iets uitgebreider zijn over tip 1, het sollicitatiegesprek! Voor Grondstewardess.

Het spreekt natuurlijk al voor zichzelf dat je er netjes naar toe gaat. Haren opgestoken, jurkje of pak aan, schoentjes gepoets en natuurlijk je enthousiasme! Natuurljk zijn er nog wel wat meer dingen die erbij komen kijken. Laat ik beginnen met wat basic stuff. De tips die ik in m’n vorige blog al verteld heb, maar nu wat uitgebreider! Hier komen ze:

1 Blijf altijd jezelf!

Recruiters merken het direct als je jezelf anders voor doet. Wees gewoon lekker enthousiast en overtuig ze. Vertel waarom jij de geschikte kandidaat ben! Vertel waarom dit jouw passie is en waar jij goed in ben. Dat willen ze zien!

2 Bereid jezelf goed voor, en zorg dat je de belangrijkste dingen van het bedrijf kent

Zoals de soort vliegtuigtypes, de verschillende afdelingen, de werkzaamheden. Heel belangrijk! Geef ook aan dat je jezelf goed voorbereid hebt, in de hoop dat ze vragen ‘Oh wat weet je dan allemaal?’ En dan kan je zo heel je riedeltje hard op voor zeggen. Be smart, en gebruik je eigen technieken!

3 Zorg ervoor dat je je sterke punten en je ontwikkelpunten goed voorbereid en hier voorbeelden van hebt

Met goede voorbeelden kan je laten zien waar jij juist goed in ben. Zorg dat je er minimaal 2/3 hebt! En zo ‘n 3/4 sterke punten en 2 ontwikkelpunten. Vergeet dan ook niet te bedenken wat jij verwacht van deze maatschappij als werkgever. Daar zijn ze ook erg geïnteresseerd in!

Nu je dit wel zo’n beetje ken, ga ik beginnen om wat te vertellen wat echt belangrijk is voor een sollicitaties voor grondstewardess. Je zal denken zit er verschil met grond en vliegen? Ja zeker wel! In dit stukje zal ik het voornamelijk over mijn ervaring hebben, aangezien ik dit bij KLM mee gemaakt heb. Het meest is dan ook KLM gericht, maar ik denk dat een Aviapartner, een Swissport of Dnata van Emirates hier wel mee overeen komt!

Laten we dan maar beginnen. Sollicitatiegesprek voor grondstewardess:

Zoals met elke andere sollicitatie moet je hier ook je cv + motivatie opsturen. Ben je positief geselecteerd? Dan volgt er een persoonlijk gesprek! Maar wat kan je nou allemaal verwachten tijdens zo’n gesprek? Meestal is het gesprek met 1 of 2 recruiters van het bedrijf. Ze zullen je vragen stellen en verwachten dat je daar natuurlijk antwoord op hebt:

1 Ga ervan uit dat je jezelf altijd voor moet stellen

Zorg dat je een aantal hobby’s kan vertellen. Kom dan niet met ‘slapen’ en ‘eten’ maar gewoon leuke dingen, zoals ‘fotografie’ of ‘sporten’. Dan kom je al een stuk interessanter over voor!

2 Zorg ervoor dat je jezelf goed voorbereid

Dit soort vragen kan je dus verwachten:

 • Waarom ben jij onze geschrikte kandidaat?
 • Waaruit blijkt dat jij stressbestendig ben?
 • Kan je een voorbeeld van klantgerichtheid geven?
 • Heb je wel eens een conflict mee gemaakt met een collega? Wat heb je toen gedaan?
 • Wat verwacht jij tijdens het werken bij ons bedrijf?
 • Wat weet je al over het bedrijf?

3 Een stukje Engels

Ze vragen aan je of je iets over je laatste vakantie of over je weekend wil vertellen, of ze gaan een gesprekje met je aan. Hier moet je dus iets in het Engels over kunnen vertellen. Tijdens mijn gesprek kreeg ik ook een aantal vluchtnummers die ik moest voorlezen, en een omroep. Daarbij wil ik ook zeggen: let goed op je Engelse accent! Hier kan opgelet worden.

4 Naast deze belangrijke dingen worden er verder nog wat basic vragen gesteld worden, waaronder:

 • Heb je zichtbare tatoeages of piercings?
 • Kan je binnen een uur op Schiphol zijn?

5 Last but not least and very important! Zorg dat je op tijd ben! Wees er gewoon 30 minuten van tevoren. Beter te vroeg dan te laat, en je kan jezelf nog even voorbereiden. Dit heb ik ook gedaan. 12:30 uur het gesprek, 10:30 uur uit huis… Maar ja hoor, ik was wel te laat… Oopsie! Nee, gelukkig kon ik hier niets aan doen en had ik om 11:15 uur al gebeld! Ik had namelijk weer het geluk dat er iemand voor m’n trein gesprongen was… Heel vervelend voor hem/haar, maar het enige waar ik aan kon denken was ‘neeeee, m’n gesprek!!!!’ Gelukkig was mijn vader op dat moment in de buurt en heeft hij mij naar Schiphol kunnen brengen! Wat een geluk had ik! Ze waren zelfs nog zo lief om te vragen of ik het niet op een andere dag wou doen, maar ik voelde me eigenlijk top fit en ik ging gewoon rocken! Nou, dat heb ik gedaan hoor!

Ik loop nu alweer 8 maanden met plezier rond op Schiphol! Maar weten jullie nog hoe graag ik wou vliegen? Nou, het gaat eindelijk gebeuren hoor jongens! Vanaf Maart mag ik beginnen met mijn 6 tot 8 weekse training bij TUIfly! Ik ben gewoon aangenomen!!!! Ik was zo blij, en ik had het zo niet verwacht! Och, wat was het een heftige dag zeg… Zoveel zenuwen…

Vergeet je niet aan te melden, aan de rechter kant van deze pagina op een laptop, of scrol naar beneden op een tablet/telefoon om je aan te melden voor nieuwe blogposts per e-mail te ontvangen! Vergeet me natuurlijk ook niet te volgen op Instagram om van alles up-to-date te blijven!

Bedankt weer en laat een leuke reactie achter!

Liefs, Demi Bonita

Delen:

4 Reacties

 1. Joey
  oktober 21, 2018 / 10:32 am

  Leuk geschreven deeem!
  Keep the good work going.

  • demibonitax
   Auteur
   oktober 21, 2018 / 10:33 am

   Thanks!! Doe ik ?

 2. Nikki
  december 1, 2019 / 7:59 pm

  Thanks voor de tips! Ik heb morgen mijn sollicitatie bij KLM voor stage. Moet nu vast goed komen met deze tips 🙂

  • demibonitax
   Auteur
   december 1, 2019 / 11:39 pm

   Aaah! Wat super leuk, heel veel succes!! ❤️

Geef een reactie

Abonneer nu!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe blogposts