Mijn initial bij TUIfly

Op 12 maart 2019 begon ik dan eindelijk! Waar ik 3 jaar lang voor gestudeerd heb, waar ik na het telefoontje dat ik aangenomen was een half jaar op gewacht heb en wat altijd al m'n kinderdroom was... Stewardess worden! Het is niet zomaar iets, want voorafgaand heb je een 6 weekse intensieve training, een Initial! Samen met 22 anderen ging ik deze training in en met precies deze 22 hebben we het allemaal gehaald. Een Inital bij TUIfly, voor inhuur Sunwing. Ik wist dat het 6 hele zware weken zouden worden en dat heb ik gemerkt ook! In deze blog neem ik jullie graag mee hoe de afgelopen weken voor mij geweest zijn. Ik vertel je alle ins en outs! - let op, het is een lange Blog

Super excited stapte ik elke ochtend weer m'n uniform in. Haren netjes, make-up on fleek, schoenen gepoetst en gaan met die banaan! De eerste dag kregen we gelijk alles te weten over de uniformvoorschiften; zo ook make-up regels, hak hoogtes, nagellak kleurtjes, etc.

De tweede en derde dag hadden we les in First Aid. Twee enorm leerzame dagen, met veel praktijk oefeningen. We kregen alle ins en outs te horen, zodat we direct weten wat we moeten doen in een medical situation aan boord! Hier hadden we op de tweede dag al meteen een theorie en een praktijk examen over. Het theorie examen moest behaald worden met een score van minimaal 80%... En zo hadden we het eerste examen gehaald!

Op donderdag begonnen we dan echt met safety. We hadden twee instructeurs uit Canada - omdat Sunwing een Canadese luchtvaartmaatschappij is. Janelle en Mackenzie, ze waren zooo lief en leuk! Ze leerde ons alles wat te maken had met het werk aan boord, het toestel, de veiligheid, het equipment, normale procedures en noodsituaties. Elke week hadden we minimaal 2 grote examens en daar omheen nog een aantal open boek toetsen. Elk examen was in het Engels en moest met minimaal 90% gehaald worden. Buiten deze examens, hadden we ook nog een aantal drills. Drills zijn kleine praktijk examens. Hier moesten we laten zien dat we weten hoe we de passagiers, die bij de nooduitgang zitten en die met een baby reizen, instructies geven. Ook moesten we voordoen hoe je een brand aan boord blust en welk equipment je gebruikt, hoe je om gaat met een zuurstof fles en wat de procedures daarvan zijn. Zo waren er nog een aantal senario's, die we nu allemaal wel kunnen dromen!

Ik vond de dagen best lang. We begonnen 's Ochtends om 09:00 uur in Rijswijk, dus mijn wekker stond elke ochtend om 06:30 uur. Rond 17:00 uur waren we klaar - 6 weken lang, meteen snel naar huis, eten en dan nog zo'n 2 tot 4 uur hard leren. Ik probeerde altijd tussen 22:00 uur en 22:30 uur te slapen, maar soms lukte dat gewoon niet... Ik vond het veel leerwerk en moest best wel me draai vinden in hoe ik alles het beste kon leren. Ik schreef veel aantekeningen tijdens de lessen. Als Janelle dingen uitlegde kon ik alles altijd super goed volgen, maar zodra Mackenzie aan het woord kwam, ging het soms toch te snel. Hierdoor raakte me aantekeningen nogal in de war, waardoor het leren lastiger werd - en om alles dan over te gaan schrijven vanuit het handboek kost ook veel tijd... Been there, done that! Voor me gevoel heb ik ook veel meer geleerd dan eigenlijk nodig was voor de examens, maar beter te veel dan te weinig! Ook deed ik voor mezelf een aantal richtlijnen opstellen; wat moet ik op welke dag allemaal weten en wat leer ik wanneer. Als ik 's Avonds rond een uur of 10 nog niet klaar was kon ik ook echt niet stoppen, want dan zou ik de volgende dag nog meer moeten leren. Je moet het gewoon weten om die 90% te halen. Op school dacht ik nog wel eens 'ajoh, een zesje is prima!' Maar nee, nu moest ik wel... Gelukkig is het elke keer dan ook weer gelukt! Het waren soms lange avonden en korte nachten, maar we zijn er doorheen gekomen!

Naast de theoretische lessen, zijn we ook nog een aantal daagjes uit het leslokaal geweest. Zo hebben we een Aircraft Visit gedaan, hebben we de wetdrill gedaan en een hele dag trainen/examineren in het klm trainingscentre gehad!

 

Aircraft Visit

Wetdrill

KLM Trainingscentre

Tijdens een wetdrill leer je hoe je moet overleven op water. In geval van een noodlanding op water moet je weten hoe je jezelf en andere het beste warm houdt. Dit hebben wij dus ook gedaan. Ook hebben we, zoals je op de foto ziet, geoefend met een raft en hoe je mensen hier in moet trekken vanaf de rand, mochten zij bewusteloos zijn. Vervolgens met 22 man de raft in en hier een soort fort van gebouwd met equipement uit het survivalpack dat standaard aan boord ligt. Zo ook weer geleerd hoe je jezelf en anderen hierin warm houdt. Echt een super gave training! Nou hopen dat het nooit gebeurd!

In het KLM Trainingscentre hebben we het praktijk examen van noodsituaties afgelegd. KLM heeft twee simulators staan, een 737 en een 777. Wij hebben getraind in de 737. De dagen voor dit examen hebben we alleen maar geoefend, geoefend en nog eens geoefend en dan vooral op commando's. Dit tijdens de lessen en in de simulator, die TUI in het hoofdgebouw in Rijswijk heeft. Janelle en Mackenzie lieten ons vaak filmpjes zien wat betreft noodsituaties. Dan dacht ik telkens je zou in zo'n situatie toch niet meer weten wat je moet doen... Zo vertelde ze dat je in het echt zoveel adrenaline krijgt, dat je direct bam, bam, bam, alles oproept wat je geleerd hebt. Nou... Tijdens het praktijk examen was het precies zo! Ik voelde zoveel adrenaline en ik dacht eigenlijk niet eens meer na en de commando's bleven - op goede volgorde nog wel, zoals het hoort! - komen. We waren zo opgelucht toen het voorbij was! Ik was gelukkig de eerste groep van de dag, dus de zenuwen waren gelijk weg. It went so wel!

Aan het einde van deze dag hebben we nog een praktijk examen brand blussen moeten doen, ook in het trainingcentre van KLM. Dat ging helemaal top! Na deze dag was er een hele last van m'n schouders af! Het safety gedeelte was voorbij en we hebben het gewoon gehaald! Alleen de laatste drie dagen waren nog service. Dat spreekt eigenlijk voor zich. Hier leer je hoe we met de passagiers om moeten gaan, hoe de service eruit ziet en hoe je nou zo'n trolley opbouwd, etc. Zo zie je al gelijk dat bijna 95% van de hele initial, safety is, en maar een klein stukje service. Dit terwijl je als passagier bijna alleen maar de service ziet!

Op maandag hadden we nog een laatste toets over service en toen we daar eindelijk voor geslaagd waren wisten we dat de Wing binnen was! We hebben het gewoon gedaan! Ongelooflijk hoe snel de tijd gegaan is en wat we er allemaal voor over gehad hebben! Zoals ik in m'n vorige blog al zei, zooo trots op iedereeeen!

Mocht je vragen hebben over wat ik hier allemaal verteld heb of over andere dingen wat betreft het stewardess zijn. Dan mag je me altijd een berichtje sturen op facebook, Instagram of via de mail!

Tot een volgende keer!

Liefs, Demi Bonita

Volg:
0

2 Reacties

 1. Floris
  mei 22, 2019 / 1:28 pm

  Hoi Demi,

  Wat een super leuke blog! Ik begin half juli aan de INI bij TUIfly. Ik heb er ontzettend veel zin in en nu nog meer door jouw blog :) Super leuk geschreven

  • demibonitax
   Auteur
   mei 24, 2019 / 8:21 am

   Ah! wat super leuk! Je gaat het geweldig vinden, alvast heel veel succes! Liefs, mij

Geef een reactie

Abonneer nu!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe blogposts