Vlieg een dag met mij mee!

Het is alweer even geleden dat ik een vlieg blog geschreven heb. Ook niet zo heel raar, want momenteel vlieg ik niet zo veel… Maar als ik dan toch eens vlieg, dan geniet ik er enorm van! Hier een blog waarbij je een kijkje kan nemen vanuit mijn ogen. Want wat is het vliegen enorm veranderd, maar wat is het fijn om een ieder speciaal te laten voelen tijdens een vlucht deze dagen… Benieuwd hoe een dag er voor mij uitziet? Lees dan snel door!

 

Het dagboek van een Stewardess

Het uniform hangt, mijn hakken zijn gepoetst en mijn koffer is ingepakt. Ik heb extra kleding mee, voor het geval dat er iets gebeurt en we onverwachts ergens moeten overnachten. Ik heb de vlucht alvast voorbereid en mijn iPad gesynchroniseerd. De wekker staat vroeg en ik heb er enorm veel zin in! Het zijn bijzondere tijden om nu te vliegen, maar dat maakt het niet minder leuk. Ik ben blij dat ik mijn werk nog mag en kan doen en daar geniet ik enorm van. Een laatste appje gaat eruit en dan doe ik mijn oogjes lekker dicht.

De volgende ochtend spring ik snel onder de douche, doe ik mijn make-up en haar en trek ik mijn uniform aan. Ik ga voor mijn jurkje vandaag, het is warm buiten dus het blousje + rok is geen optie. Iedereen zal die donkere kringen onder mijn armen direct herkennen wanneer ik de openstaande bagagebakken dicht te doe… Nog even een fotootje op Instagram plaatsen en ik check snel wat de gate is. Mondkapje mee en dan kunnen we gaan, 45 minuten gassen naar Schiphol!

Op weg naar de gate, met het mondkapje op. Onderweg kom ik een collega tegen waar ik vandaag mee vlieg, dus kletsend lopen we door en hebben we het over van alles en nog wat: “En waar kom jij vandaan? Moest je ver rijden? Heb jij al veel gevlogen de afgelopen maanden? Ben je de corona tijd een beetje door gekomen? Ben je al naar Curaçao geweest? Curaçao is de enige bestemming waar wij als crew momenteel overnachten. (Bijna) iedereen hoopt dat deze vlucht op het rooster van de volgende maand staat! Ik dus ook, duh! Eenmaal bij de gate staan er al een aantal collega’s te wachten op de rest van de crew. We vliegen op onze prachtige Boeing 787 Dreamliner, dus we zijn met een grote crew vandaag.

We doen snel de briefing en krijgen onze positie te horen. 2L is het voor mij vandaag, deur 2 links, dat is de crew seat bij de maindoor. De deur waar iedereen binnen komt. Vervolgens doen we onze pre-flight en security checks. De baby pakketjes leggen we klaar op de stoelen en de toiletten worden aangevuld. Dan is het wachten tot de eerste passagiers aan boord komen.

Een ieder komt nu, op die enkele vluchten die toch gaan in deze speciale tijd, binnen met een mondkapje en veel zin om op vakantie te gaan! Waar ze 3 maanden terug misschien nog niet aan konden denken en wellicht vorige week pas geboekt hebben, want die last minute zag er zo verleidelijk uit! Ik sta daar bij de deuropening van het vliegtuig. Een ieder krijgt bij binnenkomst een big smile, de echte TUI Smile. Maar wel achter dat mondkapje, dus je ziet mijn smeyes (ogen die lachen). Iedere passagier heet ik een warm welkom en wil ik dat echte vakantiegevoel geven. Hier en daar een complimentje want wat heeft die ene passagier een leuk mondkapje op en wat heeft die andere een leuk jurkje aan! Ik help met de richting van de stoelnummers en hier en daar beantwoord ik enkele vragen, af en toe een grapje en ik merk gelijk dat het een leuke vlucht gaat worden. Elke collega doet hetzelfde vanaf zijn of haar eigen plek. We zijn een echt team en iedereen heeft er zin in! Net zoals de passagiers hebben we zin om even lekker naar dat warme landje te gaan. Daar waar wij even 5 minuten van het zonnetje mee genieten.

Tijdens de vlucht blijft iedere passagier rustig op zijn of haar plek zitten. Iedereen doet z’n eigen ding en die ene passagier die net even wat extra aandacht nodig heeft, valt dan ook op. Hier en daar dus een praatje! “En heeft u zin in de vakantie? Hoe voelt u zich erbij? Heeft u al plannen gemaakt voor de komende dagen?” Zo kom ik steeds meer te weten over de bestemming en zou ik zo graag willen dat ik eventjes mee kon en ook een kijkje buiten de luchthaven kon nemen. Dit korte gesprekje met die ene meneer op stoel 35D maakt het. De vrouw in de comfort klasse op 11H weet ook een mooi verhaal te vertellen. En dan sta ik daar, met open oren en veel vragen hebben we een leuk gesprek. Dit soort dingen maakt mijn dag compleet. Meneer voelt zich gezien, de familie van mevrouw kletst lekker mee, de passagiers er omheen ook en ik voel me voldaan. ‘Wat een fijne mensen! Wat zou ik graag met hen mee gaan!’ Denk ik dan als ik verder loop. Wat bij binnenkomst nog vreemdelingen waren, voelt opeens heel anders.

Tijdens de service kletsen we nog meer. Passagiers vertellen waar ze vandaan komen, waarom ze toch gekozen hebben om nog even weg te gaan en wat ze allemaal gaan doen! Omdat wij als crew vanwege het virus niet veel in het gangpad mogen staan, nemen we hier alle tijd voor. Het is ochtend dus de service is druk. Veel sandwiches en noodles gaan erdoorheen. Maar ook veel bakjes koffie en thee. Ik vertel de mensen meerdere keren: ‘Pas op! Het is erg warm, laat het even afkoelen want dit wilt u niet over u heen hebben…’ Dan rekenen we af en gaan we door naar de volgende passagiers. Hier en daar vertellen we wat we mee hebben op de kar. Van een gevulde koek tot Pringles, M&M’s en Maltesers. Iets minder zoets? Dan heb ik ook een lekkere Cup A Soep in drie verschillende smaken! De tijd gaat snel voorbij en voor we het weten krijgen we alweer het commando dat de laatste 30 minuten van de vlucht zijn ingegaan.

We bereiden de cabine voor op de landing. De laatste omroepen worden gedaan wat betreft de corona maatregelen op de bestemming en de luchthaven en het verwisselen van het mondkapje. We halen het laatste afval op en zorgen dat de toiletten weer aangevuld zijn. Dan gaan wij ook zitten en wachten we tot we weer met beide benen op de grond staan!

Er wordt op het raampje geklopt, dus ik kan de deur openen! De passagiers stappen per 10 rijen uit en bedanken de crew en mij voor de fijne en prettige vlucht. Ik bedank hen en wens ze een prettig verblijf en fijne vakantie. “Tot een volgende keer! Geniet ervan! Tot ziens!” Ondanks het mondkapje zie ik de passagiers lachen en ik lach terug. De familie van 11H komt langs en die ene man en vrouw die een geweldige road trip over het eiland gaan maken ook. Ik wens hen veel plezier en nog snel de vraag: “mag ik echt niet mee?” Er wordt gelachen en ze lopen verder de trap af, de bus in. Op naar nieuwe plekken… Sommige passagiers draaien nog even om. Hier en daar een fotootje met onze mooie Boeing 787 Dreamliner en dan gaat het handje omhoog richting mij en zwaaien we nog even naar elkaar. Het was een fijne vlucht, een leuke vlucht! Ik voel me geslaagd en zo kunnen we ons voorbereiden op de terug vlucht.

De terug vlucht gaat net zo. Vol op kletsen over de vakantie: “En heeft u het leuk gehad en genoten? Wat heeft u allemaal gedaan?” De mooiste verhalen komen weer boven water en ik wilde dat ik mee was op dit avontuur… Hier en daar speel ik een spelletje met de kleintjes en kletsen we lekker met de crew. Het is een dag net als vroeger. Alleen met wat meer aanpassingen. Ondanks de corona maatregelen moeten we er zelf het beste van maken en dat is waarom wij bij TUI vliegen! We brengen de passagiers vermaak en maken een praatje. Je moet ook wel als je een x aantal uur opgesloten zit in een stalen buis op 10 kilometer hoogte.

Eenmaal terug op Amsterdam, als het toestel leeg is, doen we nog een Lost Property Search. Even kijken of niemand iets vergeten is! Vervolgens verzamelen we met de hele crew bij de maindoor. De purser en de cockpit bedankt ons en wij bedanken hen. Het was een mooie en prettige vlucht, leuke collega’s en leuke passagiers. Ik zou bijna willen dat elke vlucht zo zou zijn! Met de hele crew lopen we richting de uitgang van het luchthavengebouw. De vlucht wordt hier en daar nog besproken en er wordt gelachen met elkaar. Het was een top dag! Ik kijk terug op een geslaagde vlucht en verheug me nu al op mijn volgende… ✨

 

Volg:
0
Delen:

2 Reacties

 1. Helena
  september 8, 2020 / 6:27 pm

  Wat vertel je dit leuk. Zou zo bij jou in het vliegtuig stappen ✈️✈️✈️✈️

 2. Reem Beem
  maart 12, 2021 / 5:32 pm

  Jeez wat een verhaal.
  Succes!

Geef een reactie

Abonneer nu!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe blogposts