Tips voor jouw selectiedag!

Als geen ander weet ik hoe je je voelt en hoe erg je verlang naar het behalen van jouw droom.. Ik weet het nog als de dag van gisteren toen het voor mij zover was en ik eindelijk de lucht in mocht! Ondertussen al 4 jaar werkend als Cabin Attendant met enorm veel plezier. Ik hoop dat jouw droom ook uit mag komen en daar help ik je, al is het maar een klein beetje, graag bij! ❤️✈️

Eens in het jaar staan er geregeld wat vacatures tot Stewardess open. Al snel denken we dan aan maatschappijen als KLM, KLM Cityhopper, Transavia, TUI Nederland, Corendon en Easyjet. In deze blog geef ik je een aantal tips mee hoe jij je het beste kan voorbereiden op jouw selectiedag! Lees je mee?

* Let op: deze blog bevat veel tekst 😜

Dat je op selectiedag mag komen, betekend dus dat jouw motivatiebrief en CV goed waren. TOP! Dat heb je goed gedaan. Tijd om je nu voor te gaan bereiden. Voor elke maatschappij is de sollicitatieprocedure anders. Een ding is wel bijna overal hetzelfde: ze willen weten waarom ze jou moeten aannemen! Want wat maakt jou anders in vergelijking tot al die honderden andere kandidaten?

Laten we beginnen! Pak lekker je laptop erbij, een notitieboekje of zet het in je notities op je telefoon.
Houd ingedachten dat een recruiter altijd dwars door je heen kan kijken als jij niet jezelf bent. Dat is dus mijn aller eerste tip: wees lekker jezelf! Wees spontaan, enthousiast, laat zien waarom jij dit wilt en dat jij de kandidaat bent die zij zoeken!

Tijdens een selectie dag zijn er verschillende rondes. Zorg dat je representatief over komt, probeer contact te zoeken met je mede sollicitanten, wees enthousiast en geniet vooral van het moment. Word je niet aangenomen, dan is het wel een mooi leer moment geweest voor een volgende keer!

Voor het individuele gesprek is het van belang dat je weet dat er heel diep in situaties gekeken word. Zorg daarom dat je je goed voorbereid en goede voorbeelden op een rijtje hebt staan. Dit is waar ik je stap voor stap zal helpen en waar ik elk puntje wat belangrijk kan zijn probeer te vermelden.

Let op! Niet alles waar je het waarschijnlijk over zal gaan hebben zal in deze blog staan en niet alles in deze blog zal voorkomen in jouw gesprek. Dit is puur om je te helpen, je zal het nog steeds helemaal alleen en zelf moeten doen!

 

 1. Jezelf voorstellen!
  Schrijf als eerst voor jezelf een stukje over jezelf op. Dit is moeilijker dan je denkt, maar laat jou ambities en hobby’s vooral zien. Dit kan je ook later weer mee nemen in bepaalde voorbeelden.
 2. Waarom wil jij bij deze Airline werken?
  Vervolgens schrijf je op waarom jij voor die ene Airline waar je op gesprek mag komen wil vliegen. Dit heb je natuurlijk ook al in je motivatiebrief gedaan, maar we gaan er nu wat dieper in op. Waarom moeten ze jou aannemen? Wat maakt jou anders dan de rest? Waarom past jij bij deze maatschappij? Wat zijn jouw sterke punten die je graag wilt toepassen bij deze baan? Wat voor werkervaring heb jij dat je daarom geschikt ben voor deze baan? Wat weet je al over de baan en de airline waarom je niet kan wachten om te beginnen? Etc. Etc!
 3. Kijk goed waar de Airline voor staat en wat ze doen!
  Zoals je waarschijnlijk wel weet, want anders solliciteer je niet, weet je wat voor soort passagiers de desbetreffende luchtvaartmaatschappij heeft en welke bestemmingen/soorten vluchten ze uitvoeren. Handig en belangrijk om mee te nemen in jouw verhaaltje voor ‘Waarom ‘KLM'(Cityhopper)?’ ‘Waarom ‘TUI?’ ‘Waarom ‘Transavia’?’  Probeer onderscheidt te maken en schrijf op wat jou juist aanspreekt bij de desbetreffende Airline.

Dan gaan we nu door met jouw eigenschappen, waar ze gaan proberen een match te vinden doormiddel van voorbeelden. Zoals ik al aangaf, voorbeelden! Zorg dat je genoeg voorbeelden (!!!!!) op een rijtje hebt. En ga ze niet uit je hoofd leren, want ook dan val je door de mand. Schrijf ze op, onthoud ze en pas ze toe waarnodig in je gesprek. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

 1. Ben jij flexibel? Waar blijkt dat uit?
 2. Heb jij een actieve houding? Kan je een voorbeeld geven?
 3. In je brief staat dat je stressbestendig bent, heb je hier een voorbeeld van? Waaruit blijkt dat je stressbestendig bent? Heb je al eens iets mee gemaakt waar je stress ervaarde? Hoe heb je dit aangepakt? Wat zou een situatie aan boord kunnen zijn dat je stress zou kunnen ervaren? Wat kunnen wij aan jou zien wanneer je stress hebt?
 4. Stel je voor … gebeurt aan boord, hoe zou je dit oplossen? Ben je oplossingsgericht? Hoe zou … situatie aanpakken? Wat zou je dan doen? Hoe denk je dat … zou gaan?
 5. Kan je goed overweg in teamverband? Wat zou je doen als je ziet dat iemand wat stiller is? Sta je zelf graag in het midden punt? Zou je zelf een buitenstaander of juist iemand die graag in het middenpunt staat noemen?

Dit zijn een aantal punten om te laten zien hoe diep er ergens op doorgegaan zou kunnen worden. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer punten waar je aan moet denken, raadpleeg hiervoor de desbetreffende vacature. Daarin staan de eisen en eigenschappen die de luchtvaartmaatschappij zoekt. Probeer voor alles minimaal 1 voorbeeld op te schrijven, maar nogmaals ga deze niet stampen en helemaal uit je hoofd leren. Zie het als een geheugensteuntje!

Veel maatschappijen hebben ook een visie, zoals TUI: Discover your Smile en Live Happy. En wist je dat TUI staat voor: Trust Unique & Inspring? Dit zou je misschien in een voorbeeld mee kunnen nemen. Net zoals KLM: Moving Your World en Creating a Memorable Experience. Heel belangrijk puntje!

Dan is het ook nog belangrijk om zelf een lijstje te maken met jouw sterke en minder sterke eigenschappen.

Probeer ook nog op een rijtje te zetten waarom je bij je andere/huidige werk/airline weg wilt (mocht dit het geval zijn). Bijvoorbeeld: Waarom nu TUI en niet Transavia meer? Of Waarom nu KLM en niet TUI meer? Of Waarom de stap naar Stewardess ipv jouw huidige baan?

Last but not least, natuurlijk je outfit! Kijk naar de Airline (kleuren, soort uniform, etc.) en doe aan wat jij denkt dat match met jouw persoonlijkheid in combinatie met de Airline. Ga natuurlijk wel verzorgd en netjes. Je kan maar een keer een eerste indruk geven! Dus nog even wat tips vanuit mij, fashion tips van Deem:

 • Geen sneakers als je het mij vraagt.
 • Nette laarsjes, open hakken (hoog of laag), dichte hakken, nette instappers: allemaal perfect!
 • Probeer je haar vast te doen, staart of knot. Bovenkant vast en onderkant los kan ook nog. Het ligt natuurlijk helemaal aan je outfit. Voel je je ergens niet fijn bij, doe dit dan vooral niet. Het gaat er natuurlijk nogsteeds om dat jij jezelf kan zijn en jezelf kan laten zien!
 • Jurkje, rokje, pantalon, suit, alles is goed! Geen ladders of scheuren natuurlijk.
 • Probeer wel wat make-up op te doen. Dat is nou eenmaal part of the job!

Ik hoop je met deze blog een stapje verder geholpen te hebben en dat je nu helemaal klaar bent voor jouw selectiedag!

Mocht je nog meer vragen hebben, stuur dan gerust een berichtje op Instagram of laat een reactie achter.

Ik wens je heeeel veeeeel succes op jouw selectiedag! Go rock it ❤️

Volg:
0
Delen:

Geef een reactie

Abonneer nu!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe blogposts