Verhuizen naar Spanje: hoe werkt het?

Mijn verhuizen naar het buitenland is eindelijk werkelijkheid!

Het stond al enkele maanden op de planning. Er moest veel geregeld en gedaan worden. En in deze blog leg ik je graag uit hoe het allemaal werkt en wat je allemaal moet doen!

Ik heb mijn appartement gevonden via idealista.es, het Funda van Spanje. Hier staan duizenden appartementen, kamers en huizen te koop en te huur, en je kunt filteren op wat en waar je graag wilt wonen! Hier is een tip van mij: bel direct wanneer je iets interessants online ziet. Spanjaarden geven meestal de voorkeur aan telefonisch contact boven e-mail. Schakel ook e-mailmeldingen in, zodat je een bericht krijgt zodra er nieuwe advertenties online komen. Dat is heel handig, want zo ben je als eerste op de hoogte en kun je meteen bellen om je interesse te tonen.

Het huurproces werkt in Spanje is iets anders dan in Nederland. Er zijn bepaalde documenten nodig voordat je daadwerkelijk een huurcontract kunt tekenen. Ik vertel je graag hoe het werkt in Spanje bij het huren van een woning.

 

1. NIE-Nummer

Voor het afsluiten van een huurcontract in Spanje heb je een NIE-nummer nodig. Dit wordt ook wel gezien als je BSN-nummer, maar je kunt dit aanvragen zelfs als je (nog) niet ingeschreven staat in Spanje. Als je van plan bent om langer dan 3 maanden in Spanje te verblijven, is dit nummer essentieel. Je kunt dit nummer aanvragen bij het politiebureau en het kost ongeveer €10,00. Het probleem is echter dat de afspraken hiervoor bijna altijd volgeboekt zijn. Ik raad je aan om een Gestor in te schakelen die je hiermee kan helpen. Zij hebben vaak kortere wachttijden en kunnen snel een afspraak voor je regelen. Dit bespaart je veel gedoe. Een goede Gestor hoeft niet erg duur te zijn, dus zorg ervoor dat je een betrouwbare professional kiest!

 

2. Een huis huren

Zodra je je NIE-nummer hebt gekregen, kun je gaan huren. Dit NIE-nummer wordt vermeld in je huurcontract. Bij het huren van een woning in Spanje zijn er verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden. Huur je via een makelaar in plaats van een particulier? Houd er rekening mee dat er makelaarskosten in rekening kunnen worden gebracht, die net zo hoog kunnen zijn als de huurprijs zelf. Het is belangrijk om te weten dat dit sinds 2023 niet meer verplicht is vanwege nieuwe regels voor makelaars. Ze kunnen het nog steeds vragen, want dat geld is dan voor hen. Maar officieel is het niet meer verplicht! Je bent dus niet verplicht dit te betalen. Houd hier rekening mee wanneer er andere kandidaten voor een woning zijn die wel bereid zijn dat bedrag te betalen; de makelaar kiest waarschijnlijk voor hen.

Daarnaast komen er nog wel extra kosten bij voor het opstellen van het contract en het reserveren van de woning voor jou. Het kan zijn dat de makelaar de reservering, het opstellen van het contract en de makelaarskosten in één pakket aanbiedt, maar dit is niet altijd het geval.

Er zijn echter bepaalde websites en bedrijven die geen of lagere kosten in rekening brengen, maar dit zul je zelf moeten onderzoeken en ontdekken. šŸ™‚

 

3. Bankpas

Zodra je een adres hebt, kun je een Spaanse bankrekening openen. In sommige gevallen heb je deze nodig voor het overmaken van de huur en voor je gas, water en licht. Als je van plan bent om je in Spanje in te schrijven, is het ook handig om een Spaanse bankrekening te hebben vanwege belastingzaken en abonnementen, enzovoort.

 

Ben je van plan om je uit te schrijven in Nederland en je in Spanje in te schrijven? Dan zijn punten 4, 5, 6 en 7 belangrijk voor jou. Blijf je ingeschreven in Nederland? Ga dan naar punt 8!

 

4. Uitschrijven NL

Als het dan eindelijk zover is en je weet welke datum je gaat verhuizen, is het belangrijk dit door te geven aan jouw gemeente in Nederland. Je moet je namelijk uitschrijven. Hiervoor kun je twee dagen voor de uitschrijfdatum een bewijs opvragen. Dit heb je nodig bij het gemeentehuis in Spanje om je Empradonamiento aan te vragen.

 

5. Inschrijven ES

Vanaf de dag dat jouw huurcontract ingaat, kun je je inschrijven in Spanje. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij het gemeentehuis. Houd er echter rekening mee dat de afspraken bijna altijd volgeboekt zijn. Ik raad je ook nu weer aan om een Gestor in te huren die je hierbij kan helpen, dit kan ook in combinatie met je NIE-Nummer en je residencia (hier kom ik zo op). Bij het inschrijven bij de gemeente, krijg je je Empadronamiento: bewijs van inschrijving.

Wat moet je meenemen naar de afspraak?

 • Paspoort
 • Huurcontract
 • Uitschrijvingsbewijs NL

 

6. Residencia aanvragen

Als je je Empadronamiento hebt, kun je je residencia aanvragen. Je residencia heb je nodig om (fiscaal) resident in Spanje te worden, als je hier ook belasting wilt gaan betalen.

Wat moet je meenemen naar de afspraak?

 • Paspoort
 • Kopie paspoort
 • Empradonamiento
 • NIE-Nummer
 • Afschriften van je spaarreking met minimaal 6x €1200
 • Contract werkgever
 • Drie keer loonstroken
 • Zorgverzekering blauwe Europese pasOF S1 Formulier van jouw zorgverzekering

 

7. Fiscaal resident worden

Ben je van plan om fiscaal resident te worden in Spanje en hier belasting te gaan betalen? Als je je residencia hebt, kun je meteen naar de belastingdienst gaan. Ook hier raad ik aan om dit door een Gestor te laten regelen! Dat is veel makkelijker en bespaart een hoop gedoe.

Wat moet je meenemen naar de afspraak?

 • Je paspoort
 • Het contract van je werkgever
 • Je Residencia

Nogmaals mijn tip: om al deze afspraken te regelen, huur een Gestor in. In heel Spanje zijn er veel (Nederlandse) bedrijven die je hierbij kunnen helpen. Veel Spaanse bedrijven vragen veel geld hiervoor, maar als je een goede hebt, betaal je ongeveer €150,00.

 

8. Wat komt er nog meer bij een verhuizing naar het buitenland kijken?

Goed om te weten is dat als je in het buitenland gaat wonen en daar ingeschreven staat, maar wel voor een Nederlandse werkgever werkt, je je Nederlandse zorgverzekering houdt. Je kunt er wel voor kiezen om tandarts en dokter in het buitenland te nemen, maar dit hoeft niet! Werk je voor een Spaanse werkgever, dan zal je een Spaanse particuliere zorgverzekering af moeten sluiten.

Vervolgens is het ook belangrijk om, als je een auto hebt, deze op jouw naam te laten staan. Het is niet toegestaan om een auto op je naam te hebben als je niet in Nederland op een adres staat ingeschreven. Dit kan tot 6 maanden na je uitschrijving.

Vergeet ook niet om je thuisinternet (wifi) en andere abonnementen op tijd op te zeggen! Hier zit vaak een maand opzegtermijn aan vast.

Last but not least, wat ga je doen met je huidige meubels? Verkoop ze of verhuur ze door aan de volgende.

Hier nogmaals een lijstje van alle punten:

 1. NIE-Nummer
 2. Huis regelen
 3. Spaanse bankpas aanvragen
 4. Uitschrijven NL
 5. Inschrijven ES: Empradonamiento
 6. Residencia
 7. Fiscaal resident: Loonheffingskorting
 8. Wat komt er nog meer bij kijken? Zorgverzekering -> dokter/tandarts, auto, internet thuis, sport abonnement, etc.

Mocht je binnenkort ook gaan verhuizen naar Spanje, dan wens ik je heel veel succes en plezier. Heb je verder nog vragen? Dan mag je me altijd een berichtje op Instagram sturen ❤️

 

 

GOOGLE MAPS LIJSTEN

Bekijk hier onder mijn Google Maps lijsten voor Restaurant Hotspots en Bar/Cafes spots door heel Europa! Als je op de link klikt, word je gelijk naar Google Maps geleidt en zie je alle hotspots door middel van een pin op de kaart!

🥥Food🥑 Hotspots on Route 🍳 · Demi Bonita

Let’s get a drink! 🥂 · Demi Bonita

LEES MEER OVER MIJN TRIPS!

Volg:
0
Delen:

Geef een reactie

Abonneer nu!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe blogposts