Het stewardessen leven: hoe word je stewardess?

Stewardess worden, een droom die waarschijnlijk elk klein meisje wel gehad heeft. Ook ik! Gelukkig heb ik mijn droom waar mogen maken. In deze blog vertel ik je mijn verhaal en via welke weg ik stewardess ben geworden.

Stewardess worden is eigenlijk niet heel moeilijk! Geregeld staan er jaarlijks meerdere vacatures online bij verschillende airlines. In Nederland denken we al snel aan KLM. Maar vergeet ook vooral niet Transavia, TUI, EasyJet, Corendon en Vueling die Amsterdam based crew hebben.

Iedere vacature lijkt op elkaar, maar hier en daar vraagt de ene airline net iets anders dan de andere. Neem vooral zelf een kijkje in de vacature wat voor jou spreekt! Veel dingen zijn wel vaak hetzelfde:

  • Je moet minimaal 1,58/1,60 cm zijn. Dit heeft ermee te maken met dat je o.a. wel de bagagebakken open en dicht kan doen. Sommige vliegtuigen hebben ook een luik/bak in het plafond, boven het gangpad, waar equipment in zit. Hier moet je wel bij kunnen.
  • Minimaal een HAVO- of MBO4 diploma. Het maakt voor de luchtvaart niet uit welk diploma je hebt of wat voor werk je hiervoor gedaan hebt. Zolang jij maar schikt over de juiste papieren en motivatie.
  • Je hebt 1 jaar werkervaring in een servicegerichte branche. Volgens mij staat dit niet overal precies zo in de vacatures, maar vaak willen ze wel dat je werkervaring hebt waar je al met mensen gewerkt hebt en weet hoe dit is.
  • Je beheerst de Engelse taal goed. Dit is eigenlijk overal een must! Een derde taal is alleen maar mooi meegenomen. Maar de verhalen die vaak rondgaan dat je Duits, Frans of Spaans MOET kunnen spreken is niet zo. Maar nogmaals, lees de vacature hier goed voor door! 🙂

Verder heb ik nog wat punten die belangrijk voor jezelf zijn en wat tips:

  • Je bent representatief
  • Je vindt onregelmatigheid niet erg
  • Je bent flexibel
  • Je vindt het niet erg om vaak en veel van huis te zijn
  • Je vindt het leuk om met mensen van over de hele wereld te werken
  • Je wilt graag een extra stap zetten voor de passagier

Op 15-jarige leeftijd zat ik in de 4e klas van het VMBO. Het was tijd om een vervolgopleiding te kiezen, maar wat wilde ik nou doen? Al snel wist ik het en kwam ik weer terug bij het Stewardess worden. Op internet ging ik opzoek naar opleidingen die hier mee te maken hadden. Omdat ik VMBO-TL, ook wel MAVO genoemd, gedaan heb, wilde ik en moest ik een MBO-4 opleiding vinden. Op het internet zag ik meerdere luchtvaartdienstverlening opleidingen. Toen ik dit las moest ik niet gelijk aan stewardess denken. Want wat houdt ‘luchtvaartdienstverlener’ nou in? Gewoon Stewardess! Het is een drie jarige MBO-4 opleiding, waar je alle ins en outs van werken als grondstewardess tot aan stewardess aan boord leert. In Nederland vind je deze opleiding op meerdere plekken. Ik heb deze zelf de opleiding op het Albeda Rotterdam The Hague Airport College gevolgd.

 

De opleiding: Luchtvaartdiensverlening

Note: dit is hoe ik de opleiding gevolgd heb. Het is mogelijk dat het nu veranderd is en/of op andere scholen anders is.

Zoals ik al zei, tijdens deze opleiding leer je alle ins & outs van het beroep Stewardess. Met veel praktijklessen in een simulator van een vliegtuig! Dat vond ik het aller leuks 🤩

Je leert alles over het werken op de grond van check-in tot aan werken in de aankomsthall en bij de gate. Ook leer je alles betreft het vliegen zelf en handelen met moeilijke passagiers en de veiligheidsdemonstratie.

Tijdens de opleiding loop je in het tweede jaar een ontwikkelingsgerichte stage van 800 uur, oftewel 5 maanden. Dit kan in een hotel als front office/receptie zijn in Nederland of in het buitenland. Maar ik had ook de mogelijkheid om dit bij Axxicom op Schiphol te doen. Axxicom is een bedrijf die passagiers van en naar het vliegtuig brengen die moeilijker ter been zijn. Supermooi en leuk werk! In het derde jaar doe je afstudeerstage. Dit is bij een luchtvaartmaatschappij in de lucht of op de grond. Voor in de lucht kan gekozen worden voor TUI of Transavia en vlieg je op alle mooie bestemmingen die deze twee airlines bieden. Op de grond kan je kiezen voor onder andere KLM, Aviapartner, Swissport, etc. voor op airside of landside.

Mijn afstudeerstage heb ik bij KLM op de grond gedaan, op airside bij de gate en ik vond dit superleuk! Dicht bij de vliegtuigen en meemaken wat het proces voorafgaand van een vlucht is, vond ik erg interessant. Na mijn stage mocht ik hier blijven werken. Toen ik mijn diploma in eindelijk had, ging de vacature voor Cabin Crew bij TUI open en heb ik direct gesolliciteerd om te vliegen! Een half jaar later begon mijn Initial en heb ik drie mooie karen bij TUI gevlogen. Vanaf mei 2022 ben ik in dienst bij KLM Cityhopper en ga ik nu mijn vijfde vliegjaar in! De tijd gaat zo snel, het vliegt letterlijk voorbij!

Om terug te komen op de vraag: hoe word je nou stewardess? Een diploma hebben is dus stap één. Ook het hebben van eerdere werkervaring is een prè. De derde stap is: solliciteren! En dat kan even spannend zijn. Maar een nee heb je en ja kan je krijgen! Een sollicitatie bestaat in de luchtvaart ook vaak uit drie tot vijf/zes rondes. In eenieder van deze ronde is er een mogelijkheid dat je afvalt, het kan best pittig zijn! Hier ga ik nu niet te veel over vertellen, want dit vind je allemaal terug is deze blog: Sollicitatie Tips!

Ik hoop je hier een beetje mee geholpen te hebben! Mocht je vragen hebben, mag je mij altijd een berichtje op Instagram sturen. Ik probeer zoveel mogelijk te beantwoorden ❤️

SUCCES 🫶🏼

Delen:

Geef een reactie

Booking.com
Abonneer nu!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe blogposts