Het stewardessen leven: hoe word je stewardess?

Stewardess worden, een droom die waarschijnlijk elk klein meisje wel gehad heeft. Ook ik! Ik heb mijn droom mogen waarmaken. In deze blog vertel ik je mijn verhaal en hoe ik stewardess ben geworden.

Stewardess worden is eigenlijk niet heel moeilijk! Jaarlijks staan er meerdere vacatures online bij verschillende luchtvaartmaatschappijen. In Nederland denken we vaak aan KLM, maar vergeet ook niet Transavia, TUI, EasyJet, Corendon en Vueling, die allemaal Amsterdam als thuisbasis hebben.

Iedere vacature lijkt op elkaar, maar hier en daar vraagt de ene airline net iets anders dan de andere. Neem vooral zelf een kijkje in de vacatures om te zien wat bij jou past! Veel criteria zijn echter vaak hetzelfde:

  • Je moet minimaal 1,58/1,60 cm zijn. Dit heeft te maken met het openen en sluiten van de bagagebakken. Sommige vliegtuigen hebben ook een luik/bak in het plafond boven het gangpad, waar equipment in zit. Hier moet je ook bij kunnen.
  • Minimaal een HAVO- of MBO4-diploma. Het maakt niet uit welk diploma je hebt of welk werk je hiervoor hebt gedaan, zolang je maar over de juiste papieren en motivatie beschikt.
  • Je hebt 1 jaar werkervaring in een servicegerichte branche. Dit staat misschien niet overal exact zo in de vacatures, maar vaak willen ze wel dat je ervaring hebt waar je met mensen hebt gewerkt en weet hoe dit is.
  • Je beheerst de Engelse taal goed. Dit is eigenlijk overal een vereiste! Een derde taal is mooi meegenomen, maar het is geen absolute noodzaak. Lees echter de vacature goed door voor de specifieke eisen!

Verder zijn er nog wat punten die belangrijk zijn en wat tips:

  • Je bent representatief.
  • Je hebt geen moeite met onregelmatige werktijden.
  • Je bent flexibel.
  • Je vindt het niet erg om vaak en lang van huis te zijn.
  • Je vindt het leuk om met mensen van over de hele wereld te werken.
  • Je bent bereid om een extra stap te zetten voor de passagiers.

Toen ik 15 jaar oud was, zat ik in de vierde klas van het VMBO. Het was tijd om een vervolgopleiding te kiezen, maar ik wist niet goed wat ik wilde doen. Al snel kwam ik terug bij mijn droom om stewardess te worden. Op internet ging ik op zoek naar opleidingen die hiermee te maken hadden. Omdat ik VMBO-TL, ook wel MAVO genoemd, had gedaan, moest ik een MBO-4 opleiding vinden. Op het internet zag ik meerdere luchtvaartdienstverlening opleidingen. Toen ik dit las, moest ik niet direct aan stewardess denken, want wat houdt ‘luchtvaartdienstverlener’ precies in? Gewoon stewardess! Het is een driejarige MBO-4 opleiding, waar je alle ins en outs leert van werken als grondstewardess tot stewardess aan boord. In Nederland vind je deze opleiding op meerdere plekken. Zelf heb ik de opleiding gevolgd aan het Albeda Rotterdam The Hague Airport College.

 

De opleiding: Luchtvaartdiensverlening

Note: dit is hoe ik de opleiding gevolgd heb. Het is mogelijk dat het nu veranderd is en/of op andere scholen anders is.

Zoals ik al zei, tijdens deze opleiding leer je alle ins & outs van het beroep stewardess, met veel praktijklessen in een vliegtuigsimulator! Dat vond ik het allerleukst 🤩.

Je leert alles over het werken op de grond, van check-in tot werken in de aankomsthal en bij de gate. Ook leer je alles over het vliegen zelf en het omgaan met moeilijke passagiers en de veiligheidsdemonstratie.

Tijdens de opleiding loop je in het tweede jaar een ontwikkelingsgerichte stage van 800 uur, oftewel 5 maanden. Dit kan in een hotel zijn, bij de front office/receptie in Nederland of in het buitenland. Maar ik had ook de mogelijkheid om dit bij Axxicom op Schiphol te doen. Axxicom is een bedrijf dat passagiers van en naar het vliegtuig begeleidt die moeilijker ter been zijn. Supermooi en leuk werk! In het derde jaar doe je een afstudeerstage. Dit kan zijn bij een luchtvaartmaatschappij in de lucht of op de grond. Voor in de lucht kun je kiezen voor TUI of Transavia en vlieg je naar alle mooie bestemmingen die deze twee airlines bieden. Op de grond kun je kiezen voor onder andere KLM, Aviapartner, Swissport, etc., voor op airside of landside.

Mijn afstudeerstage heb ik bij KLM op de grond gedaan, op airside bij de gate, en ik vond dit superleuk! Dicht bij de vliegtuigen zijn en meemaken wat het proces voorafgaand aan een vlucht is, vond ik erg interessant. Na mijn stage mocht ik hier blijven werken. Toen ik eindelijk mijn diploma had, opende de vacature voor Cabin Crew bij TUI en heb ik direct gesolliciteerd om te gaan vliegen! Een half jaar later begon mijn Initial en heb ik drie mooie jaren bij TUI gevlogen. Sinds mei 2022 ben ik in dienst bij KLM Cityhopper en begin ik nu aan mijn vijfde vliegjaar! De tijd gaat zo snel, het vliegt letterlijk voorbij!

Om terug te komen op de vraag: hoe word je nou stewardess? Een diploma hebben is dus stap één. Ook het hebben van eerdere werkervaring is een pré. De derde stap is solliciteren! En dat kan even spannend zijn. Maar onthoud, een nee heb je, en ja kun je krijgen! Een sollicitatie in de luchtvaart bestaat vaak uit drie tot vijf/zes rondes. In elke ronde is er een kans dat je wordt afgewezen; het kan behoorlijk uitdagend zijn! Hier ga ik nu niet te veel over vertellen, want dit kun je allemaal terugvinden in deze blog: Sollicitatie Tips!

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje geholpen heb! Mocht je vragen hebben, mag je mij altijd een berichtje op Instagram sturen. Ik probeer zoveel mogelijk te beantwoorden ❤️.

SUCCES 🫶🏼

 

GOOGLE MAPS LIJSTEN

Bekijk hier onder mijn Google Maps lijsten voor Restaurant Hotspots en Bar/Cafes spots door heel Europa! Als je op de link klikt, word je gelijk naar Google Maps geleidt en zie je alle hotspots door middel van een pin op de kaart!

🥥Food🥑 Hotspots on Route 🍳 · Demi Bonita

Let’s get a drink! 🥂 · Demi Bonita

LEES MEER OVER MIJN TRIPS!

Volg:
0
Delen:

Geef een reactie

Abonneer nu!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe blogposts